Saimme kunnian kiertää Pispalan todellisen sydämen, Marja Alastalon kanssa Perinnerakentamisen päivän iltapäivän opastuskierroksen. Kuulimme Marjan kertomana tarinoita Pispalasta ja kokemuksia vanhojen talojen suojelutyöstä, johon hän on osallistunut 1980-luvulta lähtien.

Yksi merkittävä teko Marjalta oli Uittoyhdistyksen talon, nykyisen Rakennuskulttuurikeskus Piirun kohtalosta tiedottaminen. Marja lähti ympäristövirastoon ensimmäisenä huomattuaan talon pihaan ilmestyneen rakennusliike YIT:n mainostaulun, jossa kerrottiin yhtiön aikovan rakentaa talon paikalle Pispalan betonimylläri-nimisen osakeyhtiön, rivitalon. Marja tiedotti myös paikallismedioita uhasta, joka historiallista taloa uhkasi (kuva). Lopulta Uittoyhdistyksen talon suojeluprosessi käynnisti koko Pispalan rakennuskannan inventoinnin, eli rakennusperinnön kulttuurihistoriallisten arvojen tutkimustyön.

Uittoyhdistyksen talon suojeluun vaikuttamisen lisäksi Marja ja puolisonsa Jorma ovat suojelleet ja kunnostaneet monia taloja Pispalassa. Näistä mittavin ponnistus oli Rauhala, uusrenessanssihenkinen Pohjois-Pirkkalan suurmaanomistaja Hugo Simolan perillisten kotitalo.  Rimminkadulla sijaitsevasta ”Ollin talosta” tuli taas perheen kotitalo. Rakennus on Pispalan ainoa ja Tampereella harvinainen funkishenkinen pientalo. Kaiken tämän lähtökohtana oli taas Marjan yhtiökumppaneidensa kanssa omistama talo aivan Uittoyhdistyksen talon naapurissa, jossa hän piti kansanravintolaa, Kahvila-ravintola Pispalan Amandaa 1980-luvun puolivalistä 2000-luvun alkuun.

Lämmin ja nöyrä kiitos Marjalle Pispalan rakennuskannan suojelutyöstä, sekä mahdollisuudesta vierailla opastuksella näiden talojen pihapiireissä. 

Opastuksella asiantuntevan ja lämpimän panoksensa antoi myös Lauri Viita -museon museonjohtaja Arto Jalonen. Suuri kiitos!

Kiitos myös kaikille mukana olleille. Hetki oli ainutlaatuinen!

Perinnerakentamisen päivänä Pispalan vanhat talot järjestää opastuksen uusien kohteiden äärellä. Kierroksellamme tutustumme Rajaportin alueeseen. Siellä uusia kohteitamme ovat Santalahden sahan johtajan talo ja As. Oy. Näsirinne Ratakadulla. Nousemme ja laskemme harjun, sekä tutustumme Pyöräportin taloon, Satu Hassin taloon. Opastuksen tarkat tiedot löytyvät täältä!
Kiitos kaikille yli 200 henkilölle osallistumisesta opastuksille! Kiersimme kesän aikana Pispalaa kolmen eri reitin näkökulmasta.
Vierailimme jokaisella opastuksella yhteistyökohteemme Lauri Viita -museon sisätiloissa, mikä oli palautteen perusteella tärkeä kokemus monelle opastukselle osallistuneelle. Opastusten aluksi tutustuimme Rakennuskulttuurikeskus Piirun, entisen Uittoyhdistyksen talon historiaan ja nykyiseen toimintaan. Monilla opastuksille saimme kiertää myös eri talojen sisäpihoilla tutustumassa tarkemmin rakennuksiin ja puutarhoihin. Kiitos tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta talojen omistajille!

Kuva: Hanna Pielikko

Kulttuuritoimituksen toimittaja Päivi Vasara nosti Pispalan vanhat talot -hankkeessa tehtävän työn esille. Kiersimme haastattelun aikana mm. Piirulla, Kurpitsatalolla ja Vuorenmaan valtakunnassa. Keskustelimme Pispalan vanhojen talojen suojelun merkityksellisyydestä. 

Kuva: Arto Jalonen

Kesän ensimmäinen perjantai-opastus ”Kurpitsatalo ja yhteisöllinen Pispala” pidettiin perjantaina. Kiitos osallistuneille mukavasta kierroksesta ja keskusteluista! 
Viime perjantain opastuksella tutustuimme Kurpitsatalon lisäksi Piiruun, Päärynämäkeen, Lauri Viita-museoon, Vuorenmaan valtakuntaan ja Tahmelan lähteeseen. Näiden kautta käsittelimme Pispalan moninaista yhteisöllisyyttä.
Opastuksen kruunasi keskustelu Kurpitsatalon tilanteesta ja tulevaisuudesta. Talon tilanteesta meille oli kertomassa Kurpitsaliikkeen hallituksen puheenjohtaja Antti Kyrö sekä rakennuksen säilyttävän korjaamisen vaihtoehdoista Rakennuskulttuurikeskus Piirun toiminnanjohtaja Heidi Huhtamella.
Toivottavasti saamme säilytetyksi avoimena upean, yhteisen aarteemme Kurpitsatalon!

 

Samaa teemaa ei enää tulevilla perjantai-opastuksilla käsitellä (toki opastus on tilattavissa erikseen), vaan 5.7, 12.7 ja 26.7 tutustumme Pispalaan syvemmin erilaisten sisä -ja ulkotilojen kautta. Vierailemmekin sekä Lauri Viita -museolla että Rakennuskulttuurikeskus Piirulla, rakennusteknisesti ja kokemuksellisesti mielenkiintoisilla sisäpihoilla sekä tutustumme moniin Pispalan kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin katukokonaisuuksiin. Lisätietoa löydät täältä.
Toivottavasti saamme säilytetyksi avoimena upean, yhteisen aarteemme Kurpitsatalon!

 

Kuvat: Anna Meriläinen

Tule aistimaan vanhaa Pispalaa ja työväenasumisen käytännöllistä kauneutta! Opastuksen aikana tutustutaan viiteen Pispalan vanhaan taloaarteeseen, arvostatuksen saaneisiin katunäkymiin, sekä pääsemme kurkistamaan myös kahteen uniikkiin talokohteeseen sisältä: Lauri Viita -museon työläiskotiin ja Uittoyhdistyksen taloon, eli nykyiseen Rakennuskulttuurikeskus Piiruun. Tervetuloa!
Oli ilo nähdä, kuinka monia Pispalan rakennusperintö kiinnostaa! Opastusta oli kuulemassa parhaimpien arvioiden mukaan 100 henkeä. Kiitos! Tutustuimme Pispalan vanhat talot -opastuksella Uittoyhdistyksen taloon, Rauhalaan, Vuorenmaan valtakuntaan ja Lauri Viita -museoon, sekä näiden hienojen talojen kantamiin tarinoihin ja historiaan. Saimme haastatella Vuorenmaan valtakunnan pitkäaikaista asuttajaa ja ”talonmiästä” Sampo Järvelää ja pääsimme kurkistamaan sisälle Piirun lisäksi Lauri Viita -museoon. Vaelsimme yhdessä läpi Pispalan rakennushistorian ja nousimme satoja portaita. Kiitos Lauri Viita -museon johtaja Arto Jaloselle hienosta yhteistyöstä, ja ennenkaikkea kiitos hienosta tapahtumasta osallistuneille! Opastus oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Kuvat: Arto Jalonen

Tervetuloa tutustumaan Pispalan vanhoihin taloihin! Kierroksella tarjotaan opastus neljän taloaarteen kautta pispalalaisen rakennusperinnön äärelle. Kierroksella on mahdollisuus kurkistaa Rakennuskulttuurikeskus Piiruun (entinen Uittoyhdistyksen talo) ja Lauri Viita -museoon, ja  suunnata opastuksen jälkeen Pispalan karnevaalien kulkueeseen. Kierroksella esitellään myös Pispalan vanhat talot -hanketta.
Milloin? lauantaina 25.5. klo 11-11:45
Kävelymatka: noin 500-600 metriä
Aloituspaikka: Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Uittajankatu 10
Päätöspiste: Lauri Viita museo, Portaanpää 8
Opastus on ilmainen ja esteellinen. Myöhemmin lisätietoa esteettömistä opastuksista.